Budapest, Hongaria

Budapest, Hongaria

Budapest (pengucapan Hongaria cacahe "boo-dah-pesht") minangka ibukutha ing Hungary. Kanthi swasana sing unik, awet muda, pemandangan musik klasik kelas donya uga urip wengi sing terus-terusan tambah akeh dihargai ing antarane para pemuda Eropa lan, paling ora, ana tawaran bathi termal alami, Budapest minangka salah sawijining budaya Eropa sing paling nyenengake lan kutha sing nyenengake. Amarga setelan sing apik lan arsitektur kasebut dijenengi "Paris saka Timur ”.

Ing taun 1987 Budapest ditambahake ing Daftar Warisan Donya UNESCO kanggo makna budaya lan arsitektur Bank-Bank Danube, Buda Castle Quarter lan Andrássy Avenue.

Budapest Modern minangka asil saka integrasi sejarah ing kutha kapisah Buda lan Pest (uga Óbuda sing luwih cilik lan luwih adoh), lan isih khas kanggo nyebut restoran ing sisih "Buda" utawa "manggon ing Pest" . Sacara administratif, kutha iki uga dipérang dadi 23 cacahing distrik.

Budapest minangka ibukutha ekonomi, bersejarah, lan budaya ing Hongaria, kanthi udakara sekitar 2 yuta jiwa lan udakara 2.7 yuta pengunjung saben taun. Wong Hungaria bangga karo ibukutha sing apik lan menehi sumbangan kanggo budaya Eropa. Dheweke uga bangga nganggo basa unik sing beda banget karo kabeh basa Eropa liyane.

Nalika Buda wis dadi ibukutha ing Hongaria - utawa wilayah sing dienggoni Osman - kanggo bagean milenium sing luwih apik, wis dadi kutha kosmopolitan sing hebat sajrone industrialisasi cepet negara ing pungkasan abad kasongolas. Pedunung 2.1 yuta ing taun 1989 mudhun sacara resmi amarga suburbanization.

Sajarah

Pemukiman pertama ing wilayah Budapest dianggep karo suku Celtic. Sajrone abad kaping pisanan Masehi, bètèng Romawi ing wilayah Óbuda saiki (saiki bagean saka Budapest) mboko sithik dadi kutha Aquincum sing dadi ibukutha provinsi Pannonia Bawah taun Masehi 106. Ing wiwitan Acquincum ana. mung dadi tentara militer Roma lan banjur mboko sithik dadi pemukiman sipil. Minangka pusat utama ing Wilayah Pannonian, dadi titik komersial sing paling penting. Saiki wilayah sing dileboni Acquincum cocog karo kabupaten Óbuda ing Budapest. Acquincum minangka situs arkeologi Romawi utama lan uga dijaga ing Hongaria. Iki diowahi dadi museum sing ana ing njero ruangan lan ruangan terbuka. Runtuhan Romawi ing Aquincum wis tanggal sekitar abad II lan III (iklan). Para arkeolog sajrone karya penggalian digambarake kanthi akeh obyek lan tugu. Ing jaman semana kutha kasebut ngambah dalan-dalan lan omah-omah omah sing akeh banget karo banyu mancur, plataran lan trotoar mozaik. Ing sisih lor-kulon reruntuhan ana amfiteater sipil sing isih katon sel-sel ing endi singa dijaga nalika gelut gladiator. Kapasitas saka struktur iki udakara 16,000 wong. Bangsa Romawi malah nggawe bètèng sing dikenal minangka Contra Aquincum ing sisih liya kali sing dianggep berkembang ing kutha Pest mengko. Iki minangka bagean saka Limes, menehi tapel wates sisih wétan kekaisaran, lan mboko sithik diwenehake dening Roma sajrone wiwitan abad kaping papat, dadi bagean saka Kakaisaran Hun sajrone sawetara dekade. (Panaliten sejarah modern ora nggandhengake Huns karo wong Hungaria, sanajan jeneng sing pungkasan kasebut nyebutake ide sing sepisan iki.)

Biaya urip

Pengunjung bakal ngerti yen (kajaba kanggo wisata lan restoran sing turis), akeh barang kurang ing Hongaria tinimbang ing Eropa Kulon.

Budapest nawakake kabeh sing bisa ditawakake kutha modern ing babagan penginapan, hiburan, blanja, lan budaya. Objek wisata, restoran, lan akomodasi para turis umume mbayar rega utawa rada murah ing papan sing padha ing Eropa Kulon.

Informasi Pariwisata resmi

Kantor Pariwisata Budapest, 1115 Budapest, Bartók Béla lan 105-113. Sampeyan bisa entuk sawetara brosur sing apik lan gratis. Antarane: peta Budapest, peta Hongaria kanthi kabeh hostel pemuda lan rega, brosur lengkap babagan sisih lor Hongaria (kasedhiya ing pirang-pirang basa).

Pusat Informasi Pariwisata 1051 Budapest, Sütő utca 2 (Deák Ferenc tér)

Climate

Iklim Budapest yaiku benua kanthi hawa adhem lan musim panas anget. Budapest nduwe salah sawijine bedane paling dhuwur ing antarane suhu sing paling dhuwur lan paling dhuwur amarga cathetan sing dhuwur yaiku 40 ° C (104 ° F) lan cathetan kurang yaiku -25 ° C (-14 ° F). Wulan sing paling adhem yaiku wulan Nopémber nganti Maret lan wulan paling adhem yaiku rata-rata rendah lan dhuwur -4 ° C (25 ° F) lan 1 ° C (33 ° F). Winters uga mendhung kanthi rata-rata mung 48 jam srengenge saben wulan kanthi rata-rata ing Desember. Suhu ing sekitar -15 ° C (5 ° F) ora umum sajrone wulan iki. Salju salju asring kakehan saben taun kanthi 20-40 cm sajroning siji dina.

Nyawang

Orientasi lan Bridges

Kali Danube mbatesi kutha kira-kira setengah, kanthi sisih kulon diarani Buda lan sisih wétan disebut Pest. Orientasi sisih lor / kidul bisa diarani relatif karo jembatan kutha:

Jembatan Árpád (Árpád híd), jembatan modern sing nyambung karo Pulo Margaret Lor. Kreteg paling dawa ing Budapest kanthi ukuran 973 meter. Iki diresmikake ing taun 1950 ing ngendi bangsa Romawi ngedegake jembatan kanggo nyambungake Acquincum karo pamukiman liyane ing sisih Pest.

Jembatan Margaret (Margit híd), kanthi gampang dingerteni kanthi wujud sing khas: nggawe udakara udakara udakara udakara 35 dawane, ing pucuk sisih kidul Margaret Island. Trem 4 lan 6 nyabrang Danube ing kene. Jembatan iki dibangun ing taun 1901 banjur dirusak nalika perang kanthi bledosan. Dibangun maneh ing 1948. Dumunung ing sisih lor tengah kutha.

Jembatan Rantai (Széchenyi lánchíd), Rampung ing taun 1849, sing mbarep, paling ayu, jelas paling ayu lan mesthi fotografi kreteg Budapest, banjir ing wayah wengi. Iku jembatan permanen pisanan ing Danube. Ing wektu pambangunan, ana jembatan penundaan paling gedhe nomer loro ing saindenging jagad. Sekawan watu singa njupuk papan ing pojokan jembatan ing taun 1852. Muga-muga slamet saka serangan udara ing Perang Dunia II.

Jembatan Elisabeth (Erzsébet híd), rampung ing taun 1903. Struktur rantai asliné dirusak nalika Perang Donya II, lan pungkasane diganti karo jambatan kabel modern dibukak ing taun 1964. Jembatan iki kanthi gaya kamardikan dikhususake kanggo ratu sing dipateni ing taun 1898. kreteg paling anyar katelu.

Bridge Liberty (Szabadság híd), Elegan nanging prasaja, dibukak ing taun 1896; iku nyambung Gellért Baths (Gellért fürdő) ing Buda karo Gedhung Pasar Besar (Nagyvásárcsarnok) ing Pest. Bubar direnovasi. Jembatan iki dibangun maneh kanthi gaya Art nouveau nalika prastawa millenium Hong Kong taun 1989.

Jambatan Petőfi (Petőfi híd), suwe-suwe jembatan paling kidul, iki ngubungake dalan utama ring (Nagykörút) saka Pest karo Buda. Iki dibangun nalika taun 30an, dirusak kanthi jeblugan ing Perang Donya II lan dibangun maneh ing 1952.

Jembatan Rákóczi (Rákóczi híd), jembatan paling anyar ing Budapest, kanthi arsitektur modern lan sistem lampu sing luar biasa ing endi cermin nggambarake sinar lampu banjir sing nduwur. Digawe ing jejere jembatan sepur ing sisih kidul. Asli diarani Lágymányosi Bridge, dibangun wiwit taun 1992 nganti 1995, wiwitané ngiringan kanggo ngatasi aliran lalu lintas nalika ekspo taun 1996 sing pungkasane ora tau ana ing Budapest. Kreteg paling anyar nomer loro saka Budapest ing taun 2013.

Ing sikil

Umume papan sing paling penting ing Budapest ing saben jarak lan pusat kutha. Kabeh wilayah utama duwe trotoar lan lintasan kanggo para pejalan kaki. Pembalap umume netepi sinyal lalu lintas, lan padha karo kutha Eropa utama, para pejalan kaki kudu nyatakake niat kanggo nyabrang. Akeh trotoar lan jalur cenderung dicampur karo panggunaan wong loro lan siklus.

Transportasi umum

Sistem transit umum Budapest umume trep lan gampang digunakake. Wisatawan bisa navigasi paling akeh ing tengah-tengah wilayah kanthi metro, nanging sawetara tujuan utama, utamane ing sisih Buda, diwenehake nganggo bus utawa trem.

Apa sing bakal dideleng. Objek wisata paling apik ing Budapest

Apa sing kudu ditindakake ing Budapest

Currency

Mata uang nasional Hong Kong yaiku Forint Hungaria, utawa HUF. Dhuwit recehan kasedhiya ing 5, 10, 20, 50, 100, lan 200 denominasi, lan dhuwit kertas ing 500, 1,000, 2,000, 5,000, 10,000, lan 20,000 denominasi. Gumantung saka nilai pasar, ijol-ijolan € 1 kira-kira 300 forint. Ing bandara, nanging rega mung 245 forint.

Apa sing kudu dituku

Blanja wisata lan oleh-oleh

Váci utca minangka wilayah utama kanggo turis, lan nampilake kafe kopi sing larang, toko souvenir, lan merek fashion populer. Luwih saka souvenir turis normal, barang sing spesifik khusus ing Hungaria yaiku linen, renda, blus, lan barang-barang imitasi liyane. Paprika mrico lan rempah-rempah, madu, lan minuman keras Hongaria minangka panganan panganan sing populer. Dewan Pasar Gedhe (Nagy Vásárcsarnok) ing Fővám tér minangka gedung pasar bersejarah atmosfera sing adol utamane cenderung turis.

Fesyen Umum

Toko rantai global populer kaya H&M, Abercrombie & Fitch, Intimissi, lsp, bisa ditemokake ing Vaci Utca, ing alun-alun wisata utama, lan ing mall blanja utama kaya WestEnd. Rega dibandhingake karo Eropa Kulon sanajan akeh barang liyane ing Hongaria luwih murah.

Fesyen Tinggi Pungkasan

Andrassy Utca minangka dalan utama Budapest kanggo toko fashion merek mewah kayata Gucci, Prada, lan Pelatih.

Busana Digunakake

Blanja sandhangan nomer tangan khas kanggo akeh wong Hungaria ing kelas sing makarya lan tengah, amarga upah umume luwih murah tinimbang ing Eropa Eropa nanging klambi mall jeneng merek iku rega sing padha. Toko tangan kapindho bisa ditemokake ing saindenging kutha, asring iklan minangka adol adol "Angol" (Inggris) utawa nampilake panji Inggris. Toko-toko kasebut tuku sandhangan sing akeh digunakake ing Eropa Kulon lan adol ing Hongaria, amarga sandhangan sing digunakake saka papan liya uga dianggep gaya sing luwih entheng utawa luwih modis tinimbang sing lokal.

Artis lokal lan desainer

Budapest duwe akeh toko cilik sing adol klambi, perhiasan, lan barang-barang lokal. Perlu wektu kanggo nemokake permata favorit, nanging coba ngumbara cedhak karo Astoria. Harga umume konsisten karo Eropa Kulon.

Paloma Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16 (caket karo Astoria). Ruang desainer campuran, toko pop-up, lan seni konsep. Potongan unik kanthi rega terjangkau, asring dikendhaleni dening seniman dhewe. Papan kasebut minangka plataran omah sing asri (lan rada sedhih) saka bangunan omah kanthi semi-mulihake wiwit pungkasan taun 1800-an.

music

FONÓ Music House XI. distrik, Sztregova u. 3. Tel .: 206-5300, 203-1752. Faks: 463-0479 (Entuk tr no. 18, 41 utawa 47 ing sisih kidul saka Móricz Zsigmond körtér lan lunga ing mandeg Kalotaszeg utca. Lumampah mundur 2 menit lan njupuk dalan pertama ing sisih tengen.) Fonó nyedhiyakake pilihan kualitas tinggi Hongaria. musik rakyat, etno lan musik dunia.

Apa sing arep dipangan

Kekhususan lokal asring muter ing daging (daging babi, daging sapi, veal, utawa unggas), asring nggunakake paprika liberal, nanging ora perlu saka jinis panas. Elinga, amarga kesalahan terjemahan sajarah - "sup goulash" pancen sup, dudu "goulash" sing bisa dingerteni pengunjung saka omah sing dikenal minangka "pörkölt".

Kekhususan utama kalebu:

  • gulyás (leves) biasane dijarwakake minangka sup goulash '- sup daging sing diisi (biasane daging sapi) nganggo kentang lan paprika, antara bahan liyane. Diwenehi minangka panganan utama utawa minangka wiwitan (abot). Jeneng kasebut nuduhake versi kutu saka Hongaria sing ngurus 'gulya'.
  • pörkölt godhok karo bawang sautéed lan - paprika. Beda karo sing diarani 'goulash' ing luar negeri.
  • halászlé - sup para nelayan dadi beda gumantung ing wilayah
  • töltött káposzta - kubis sing diiseni, godhong kubis sing wis dimasak diisi daging lan ing saos paprika, disuguhake karo krim masam (padha karo crème fraîche utawa crème acidulée)
  • Balaton pike-perch (fogas)
  • gyümölcsleves - sup buah - adhem, krime lan manis, dikonsumsi minangka wiwitan.

Saka panganan cuci mulut, sampeyan bisa uga ora pengin kantun:

  • Somlói galuska, sajak babagan adonan biskuit, saos krim lan coklat, diciptakake dening Károly Gollerits ing Gundel
  • Gundel palacsinta - Gundel pancake (crepe) - kanthi campuran sing disiapake karo rum, kismis, walnut, lan lemon zest, disuguhake karo saos coklat, lan sing maca kanthi ati-ati bisa ngira-ngene papane.
  • Kürtőskalács, (jajan cerobong) jajanan adonan manis sing enak sing wis dimasak ing spion asep lan dilapisi ing butter lan gula kanggo nggawe kulit garing. Sawise roti dimasak bisa diluncurake ing macem-macem topping kayata gula kayu utawa coklat.
  • Ana uga macem-macem jajanan / kue sing apik (Torta) sing apik, sawetara sing bakal sampeyan kenal yen sampeyan wis kenal karo pastri Vienna. Sampeyan bisa uga pengin nyoba torta Dobos (kue Dobos, sing jenenge József Dobos), lan Rigó Jancsi jajan coklat-coklat ringan.

Cathetan khusus: Hukum Hong Kong ora mbutuhake restoran supaya bisa ngisi biaya layanan (kalebu) utawa ujung tambahan kanggo staf sing ngenteni. Restoran sing nggegirisi, utamane sing disenengi para turis, bakal nglebokake Forint ekstra menyang wadhah pribadi. Nalika umume ngeculake 10% saka tagihan, iku penting kanggo takon marang waiter sampeyan yen layanan layanan kalebu ing tagihan lan yen staf nampa salah sawijining layanan layanan utawa tip tambahan. Temenan, luwih becik kanggo restoran sing asring ngrawat staf, nanging sampeyan bisa uga ora ngerti jinis organisasi sing sampeyan mangan nganti sampeyan nampa tagihan lan takon.

Toko Grosir

Ora perlu dikandhakake, yen sampeyan pengin nggawa sawetara paprika Hungaria, Pilih szalámi, utawa anggur Tokaji, toko-toko grosir alami luwih murah tinimbang kiosks souvenir khusus. Ing wilayah tengah, sampeyan bakal nemokake rantai Spar, Aldi, Lidl, Tesco Express lan Hong Kong sing luwih cilik kaya GRoby lan CBA. Luwih saka pusat kasebut, sampeyan bisa nemokake hipotek gadhahan saka manca kaya Auchan lan Tesco kanthi akeh barang.

Apa sing kudu diombe

Budapest nawakake akeh papan kanggo ngombe, saka sing adhem lan hip-hip nganti pasar reged lan mudhun. Yen sampeyan ana ing swasana ati kanggo pengalaman khusus Hungaria, bukak sing diarani borozó (anggur anggur). Pub iki biasane ana ing rong, lan nawakake anggur Hungaria murah kanthi rega sing murah, yen sampeyan bisa nemokake siji njaba wilayah wisata.

Anggur paling misuwur ing Hongaria yaiku anggur panganan cuci mulut sing asale saka wilayah Tokaj ing NE Hongaria. Anggur sing kurang dingerteni nanging isih luwih dhuwur diprodhuksi ing wilayah Villány, Szekszárd lan Eger. Antarane anggur abang paling apik yaiku Kékfrankos, Egri Bikavér "Bulls Blood", lan Cabernet Franc, dene anggur putih kayata Szürkebarát, Cserszegi fűszeres lan Irsai Olivér bisa nyenengake lan nyenengake. Sampeyan paling ora nyoba semangat Hongaria, pálinka, brendi sing cetha digawe saka woh. Sing paling populer digawe saka madu, plum, aprikot, ceri masam utawa woh pir Williams.

Omben-omben lembut Hongaria sing unik kanggo dicoba yaiku Traubi Szoda, soda anggur putih lan Márka, soda asam asem.

Ponsel lan internet

Telpon ponsel saka negara liya umume kerja ing Hongaria, nanging biaya roaming bisa uga dhuwur yen sampeyan ora ngunjungi saka negara EU. Priksa karo panyedhiya telpon kanggo informasi luwih lengkap.

Wi-Fi akeh kasedhiya. Akeh restoran lan toko sing nawakake Wi-Fi gratis menyang para pelakon, lan Wi-Fi uga ana ing papan umum utawa taman.

Hostels lan hotel umume duwe Wi-Fi gratis, utawa bisa uga mbayar biaya.

Layanan ponsel utawa data sementara bisa dituku saka operator utama Hongaria kayata Vodafone utawa T-Mobile. Sampeyan kudu tuku kertu sim (kayata 1000-3000 HUF) banjur pilih rencana gaya top-up sadurunge. Contone, rencana khas mbutuhake sampeyan mbayar top-up ing HUF 2000, lan kanthi ndhuwur iki, sampeyan bakal nampa data 500 MB utawa 1 GB sajrone 30 dina sabanjure. Nelpon lan tulisan bisa uga mbayar tarif saben panggunaan (umpamane 50 HUF / menit utawa 30 HUF / pesen) lan iki bakal dijupuk saka imbangan asli sampeyan asli.

Tetep sehat

Hongaria duwe suhu musim panas khas ing ndhuwur 30-35 derajat Celsius, dadi rencanaake sandhangan lan hidrasi sewajarnya.

Tutul banyu ing saindenging Budapest aman diombe, saengga nggawa botol sing bisa diisi maneh. Pancuran umum asring kasedhiya ing saindenging kutha. Sawetara katon kaya sumber ngombe biasa. Liyane iku sumbering hiasan (contone patung singa nganggo banyu sing tutuk saka ing cangkem), nanging uga ora bisa ngombe saka. Bisa dadi angel kanggo ngerteni manakah sumber banyu kanggo ngombe, nanging kemungkinan ora ana apa-apa yen ana aliran banyu sing terus-terusan (lawan banyu saka banyu spout), tombol sing ndadekake banyu mili, lan / utawa yen sampeyan bisa mlaku langsung nganti lepen banyu (lawan yen ana rel pengawal utawa pager). Yen mangu, takon marang sapa wae.

Tetep aman

Budapest umume aman banget kanggo turis. Kekuwatan utama kanggo pengunjung yaiku pickpocketing / maling cilik lan penipuan / rusak. Kejahatan ganas kurang lan ora kena pengaruh turis. Umume wilayah sing ditarik menyang turis aman kanggo ngumbara babagan awan utawa wengi. Tindakake langkah-langkah normal nalika mlaku kanthi sepi utawa ing panggonan sing didhewek. Sawetara wilayah ing njaba tengah bisa uga luwih beresiko yen mlaku-mlaku mung ing wayah wengi. Takon staf lokal utawa hostel / hotel yen ngrancang rute sing ora biasa lan sampeyan prihatin.

Njaluk metu

Szentendre (19km sisih lor Buda) - Kutha wisata sing paling apik ing dalan sing cedhak karo Danube. Wiwit wiwitan abad kaping 20 wis dadi koloni seniman lan saiki duwe galeri lan musium. Ora ana ing njaba kutha yaiku Skanzen, museum terbuka ing Hongaria sing akeh bangunan deso kanthi gaya lawas sing nampilake lan ngetrenake urip Hongaria tradisional. HÉV ("sepur lokal / pinggiran kutha" sing dioperasèkaké dening BKV / BKK) mlaku saka Batthyány tér nganti Szentendre. (Biaya khusus ditrapake ngluwihi wates kutha)

Balaton - Danau Balaton nyakup 592 km² udakara setengah kidul kidul Budapest. "Segara daratan" iki minangka tujuan musim panas sing populer kanggo akeh warga lokal ngendhokke ing pantai, nglangi lan pesta. Umumé, pesisir kidul kebak pesisir lan banyu cethek lan orientasi pésta nalika pesisir sisih lor isih akèh watu lan luwih tenang lan luwih tenang ing wayah wengi. Kutha-kutha sing misuwur ing sekitar tlaga yaiku: Siófok, Balatonfüred, Tihany, lan Keszthely. Kutha ing saindenging tlaga dilayani bis lan sepur lan feri sing dienggo ing antarane kutha-kutha ing tlaga.

Eger - Kutha cilik kanthi bangunan abad kaping 17-19 sing wadi - kalebu minaret Ottoman. Kutha iki uga misuwur ing Lembah Wanita Cantik sing ana ing njaba kutha sing nduwe rong kamar anggur sing populer kanggo para pengunjung kanggo menehi conto lan ngendhokke.

Gödöllő (30km sisih wétan Pest) - Omah menyang Grassalkovich Kastély (Istana Grassalkovich), sing sadurunge dadi Istana Kraton rekreasi. Kraton kasebut minangka pamanggane Sisi, Kaisar Habsburg, Elizabeth. Taman kerajaan sing nembe dipulihake disimpen akeh wit-witan sing lawas wiwit wiwitan wiwitan abad kaping 19. (Tekan saka Budapest kanthi alur pinggiran kutha saka Keleti pályaudvar utawa HÉV ("kereta api lokal / pinggiran kutha" sing dioperasèkaké dening BKV / BKK) saka Örs vezér tere menyang Gödöllő. (Aja njupuk stasiun terminal sing beda)

Visegrád - Terkenal kanggo tilas kraton abad pertengahan. Situs kasebut dibalekake maneh lan dibangun maneh. Wis tampilan apik banget sing ndelok bukit-bukit ing saubenging lan lembah kali. Layanan bus suburban dening Volánbusz

Esztergom - Kutha Watesan menyang Slowakia. Situs basilika paling gedhe ing Eropah Tengah.

Vác - (32km sisih lor Pest) kothak alun gaya Baroque, Katedral, Arch Triumphal, mumi gereja Dominika (Memento Mori). Tekan saka Budapest dening rel pinggiran MÁV - Nyugati pályaudvar.

Situs web pariwisata resmi Budapest

Watch video babagan Budapest

Kiriman Instagram saka pangguna liyane

Instagram ora ngasilake 200.

Book trip

Tiket kanggo pengalaman sing luar biasa

Yen sampeyan pengin kita nggawe Kirim Blog babagan papan sing paling disenengi,
kirim pesen menyang FaceBook
karo jeneng,
review sampeyan
lan foto,
lan kita bakal nyoba nambah rauh

Tips Wisata Tips -Blog

Tips Wisata Tips

Tips Wisatawan Migunani Mesthekake maca tips lelungan iki sadurunge lunga. Perjalanan lengkap karo keputusan utama - kaya negara sing bakal dikunjungi, sepira wektu, lan kapan mandheg nunggu lan pungkasane nggawe keputusan sing penting kanggo menehi tiket tiket. Ing ngisor iki sawetara tips sing gampang kanggo ngrampungake dalan sabanjure […]