njelajah Bucharest, Romania

Jelajahi Bucharest, Romania

Jelajahi Bucharest, ibukutha lan kutha paling gedhe ing Romania, uga pusat industri lan komersial sing paling penting ing negara kasebut. Kanthi 2 yuta penduduk ing kutha sing tepat lan luwih saka 2.4 yuta ing wilayah kutha, Bucharest minangka salah sawijining kutha paling gedhe ing Southeheast Eropa, kutha paling gedhe ing antarane Berlin lan Istanbul.

Bucharest minangka kutha paling gedhe 6 ing Uni Eropa kanthi pedunung sing ana wates kutha, sawise London, Berlin, Madrid, Roma, Lan Paris.

Bucharest minangka titik masuk utama Romania. Bucharest minangka kutha sing berkembang kanthi akeh proyek infrastruktur gedhe sing ngganti wajah lawas kutha kasebut. Dikenal kepungkur minangka "The Little Paris, "Bucharest wis diganti saiki, lan saiki wis dadi campuran sing apik banget lan lawas sing ora ana gandhengane karo reputasi awal. Nggoleki gereja umur 300 taun, bangunan kantor baja lan gelas lan blok apartemen jaman Komunis ing jejere dhewe. Bucharest nawakake sawetara atraksi bangetIng taun-taun pungkasan, nuwuhake pangerten canggih, trendi, lan modern sing akeh sing diarepake saka ibukutha Eropa. Bucharest wis ngalami konstruksi lan modernisasi ing taun-taun kepungkur, kayata Basarab Overpass lan National Arena. Bucharest wis entuk manfaat saka ledakan ekonomi bebarengan karo hibah Uni Eropa sing wis mbantu ngrampungake bagean-bagean ing kutha, kayata wilayah Lipscani sing bersejarah.

Language

Basa resmi yaiku roman. Umume wong sing duwe pendhidhikan sing luwih enom bakal ngomong basa Inggris kanthi temenan; lan kelemahane iki bakal dadi manawa dheweke mesthi ora pengin sampeyan nyoba Roman sampeyan, nganti ora bisa nyasar sampeyan! Umume wong sing duwe pendhidhikan sing lair sadurunge kira-kira 1970 bakal ngomong basa Prancis, Spanyol utawa Italia kanthi akal. Wong Roma nganggo ujar Romany sing asli, uga basa Romania, lan uga Inggris uga. Ngluwihi, kaya ing kutha utama, bakal ana basa liyane kaya basa Cina, Arab, Turki, Hongaria. Nalisir karo kapercayan populer, Rusia ora bisa digunakake ing Romania. Sanajan wis dadi bagean saka Blok Wétan, panggunaan Rusia saiki lan dikepengini. Istiméwa mung kanggo iki yaiku ing komunitas Lipovan cilik ing Dobruja.

Climate

Bucharest nduwe iklim kontinental lembab kanthi musim adhem, hawa panas lan udan moderat (640 milimeter rata-rata). Winters ora lembab, salju lan kadhemen.

Musim panas musim panas wiwit wulan Juni nganti Agustus lan ditondoi dina panas lan wengi sing adhem. Ana macem-macem variasi suhu ing wayah awan lan wengi. Nalika ing wayah awan, dheweke bisa ngatasi 30 ° C (86 ° F) ing wayah sore, dheweke mudhun menyang 15 ° C (59 ° F) ing wayah wengi. Gelombang panas sing teka saka kidul bisa nyurung mercury ing ndhuwur 35 ° C (95 ° F) kadang-kadang, nanging kutha kasebut rumangsa dadi luwih panas amarga ana konkrit, ngepet panas. Sajrone wulan Agustus akeh warga sing ninggalake kutha kanggo plancongan. Sawetara kepala menyang Yunani utawa Turki nalika liyane milih tujuan sing luwih cedhak kaya pesisir Segara Ireng ing Bulgaria utawa Romania. Akeh sing uga mara menyang Constanta nalika akhir minggu.

transportasi

Bucharest nduweni sesambungan sing pas karo umume wilayah kepala Eropah lan kutha paling gedhe ing Romania, nanging bisa angel golek penerbangan langsung menyang Bucharest saka njaba Eropa utawa Timur Tengah. Kutha iki uga tekan sawetara penerbangan murah, utamane saka tujuan sing dituju Italia lan Spanyol uga saka sawetara kutha utama ing Jerman, France, Inggris, Irlandia, Belgia, Hongaria, Turki, Austria, Israel lsp.

Uber

Uber minangka cara sing aman lan efektif kanggo njupuk saka bandara kanthi bener ing Bucharest. The total hovers cost around RON40 lan kulo mung luwih saka 20 menit. Supir bakal ngeterake sampeyan ing Area Parking Arrivals International ing sebrang dalan saka terminal utama (ing ngendi wong liya njupuk kurva) ing tingkat ndhuwur.

Kanthi sepur

Bucharest dihubungake liwat sepur langsung menyang capitals negara-negara sing paling cedhak (Budapest, Chişinău, Kiev, Sofia), uga menyang Wina, Venice, Thessaloniki, Istanbul, Moscow lan mesthi menyang kutha utama ing kabeh wilayah 41 ing negara Romania.

Nyawang

Bucharest nduwe salah sawijining sistem transportasi umum sing paling ekstensif ing Eropa, sanajan kadhangkala dadi bingung lan rame.

Rent-a-mobil

Sewa mobil ing Jalan Pache Protopopescu utawa Europcar kabeh ana ing kutha lan bandara. Sampeyan bisa nemokake kabeh perusahaan sewa mobil internasional (Avis, Hertz, Europecar, Ascar, lan sapiturute) ing Bandara Otopeni. Ana uga sing nawakake pengiriman gratis menyang bandara. Rega rata-rata kanggo sewaan udakara udakara € 20 kanggo mobil sing paling murah.

Miturut taksi

Ana akeh perusahaan taksi ing Bucharest lan sampeyan bakal gampang nemokake taksi. Nanging bakal dingerteni! Aja njupuk pembalap taksi bebas, nanging mung nggunakake perusahaan perusahaan taksi gedhe. Mobil saka perusahaan kasebut duwe tarif sing ditampilake ing lawang. Saben lawang digunakake ngemot ragad "lungguh" (ing antarane 1.6 nganti 3 lei), biaya saben km (1.4 menyang 3.6 lei) lan saben jam beya. Nanging, taksi saiki nampilake nomer siji sing minangka wiwitan "ragad lungguh" lan biaya per km.

Uber lan Taxify murah, nyebar lan legal. Dheweke operasi ing saindenging kutha, kalebu lan saka bandara.

Apa sing kudu ditindakake ing Bucharest

Ana rong pandhuan mingguan gratis sing diterbitake ing Bucharest sing nampilake kabeh acara minggu, uga dhaptar alamat umume restoran, klub, pub, bar, bioskop, lan liya-liyane. Salah sijine yaiku Şapte Seri (Pitu bengi), liyane 24-FUN. Dheweke duwe bagean cilik ing basa Inggris sing kasedhiya.

Nyawang wisata

Tur mlaku mesthi solusi sing paling apik supaya bisa biasa karo kutha anyar. Sampeyan bisa nemokake wisata gratis sing dipandu ing pusat kutha, iki minangka pilihan kanggo para pengembara anggaran, pemuda lan backpacker. Biasane, sampeyan kudu menehi wisata ing wayah sore, nanging ing musim dhuwur ana tur sing diatur saben dina, udan utawa srengenge.

Ana uga wisata sing bisa ditemokake, ing kasus iki kudu dibutuhake.

Akeh wilayah ing sisih lor lan sisih wétan ing tengah kutha sing duwe kepentingan arsitektur sing padha karo pusat kasebut, adoh banget kurang turis, nanging uga aman kanggo mung nglungan.

Crita babagan Bucharest: tur ing pusat kutha Bucharest. Miwiti saben dina ing Taman Unirea, ing ngarep jam, kanthi sumber banyu, kaping pindho dina, ing 10: 30 lan 18: 00. Kasedhiya ing Inggris lan Spanyol. Tur gratis, ora butuh pesenan.

Abad Royal: carane monarki, Perang Donya lan jaman modern mbentuk Bucharest minangka kutha kontras. Wiwiti Klub Militer Nasional saben dina, ing ngarepe gendera, kanthi sumber mancur, ing 17: 00. Kasedhiya ing Inggris. Tur gratis, ora butuh pesenan.

Kayaking

Sampeyan bisa nyewa sepedha rong jam tanpa biaya ing pojok sisih lor-kulon Kiseleff Park ("Parqul Kiseleff") lan nggunakake siklus ing Taman Herastrau sing apik banget. Nggawa passport sampeyan.

Parks

Cişmigiu Garden minangka taman cilik sing apik banget ing tengah-tengah Bucharest. Iku sing paling tuwa ing kutha kasebut (dirancang 1845-1860). Nduwe sewa mobil nalika musim panas, olahraga es ing wayah wengi, restoran sing cukup lan sawetara bar.

Taman Herăstrău (paling akeh taman ing sekitar tlaga sing digawe saka wong ing Kali Colentina sing mlaku ing sisih lor lan sisih wetan) omahake Museum Village, teater terbuka, macem-macem lapangan olahraga, kaya taman hiburan lan akeh restoran lan klub. Nduwe sewa kapal lan prau lelungan nalika musim panas.

Taman Botani, sing diadegake ing 1884 cedhak Kraton Cotroceni, nampilake macem-macem tanduran saka kabeh ndonya, kalebu pameran tanduran tropis njero ruangan. Ragad entri cilik.

Taman Carol (dirancang ing 1906), oasis sepi sing ora adoh saka Piata Unirii, nduwe téater mbukak-udhara sing nggawe arena Romawi lan konstruksi liya nggambaraké bètèng abad pertengahan. Omah kasebut makam makam Prajurit sing Ora dingerteni uga makam gedhung sing dibangun kanggo nominasi Komunis.

Taman Tineretului, mung siji stasiun sepur ing sisih kidul Piaţa Unirii, duwe arena njero ruangan ruangan (Sala Polivalenta) sing digunakake kanggo macem-macem konser, acara olah raga, pameran lan sapiturute, taman hiburan kanggo bocah, sewa mobil, sawetara restoran lan bar.

Taman Titan (uga dikenal minangka Taman IOR), oasis ijo ing antarané bangunan Komunis sing dhuwur-akehe bangunan apartemen ing sisih wétan kutha (stasiun sepur Titan), nduwe gréja kayu sing apik banget uga sawetara klub sisih tlaga.

Tempat wisata

Opera Naţională (Opera Nasional), Bulevardul Mihail Kogălniceanu nr. 70-72 (wilayah Eroilor). Lei 5-64.

Filarmonica George Enescu (George Enescu Philharmonic), Strada B. Franklin nr. 1-3 (alun-alun Revoluţiei). Dumunung ing Athenæum Romania, landmark kutha.

Teatrul Naţional de Operetă Ion Dacian (Teater Operasi Nasional Ion Dacian), Bulevardul Nicolae Bălcescu nr.2 (cedhak alun-alun Universitas).

Wayang

Umume film ditampilake ing basa asline kanthi subtitle Romania; sawetara fitur animasi lan film bocah cilik diarani ing basa Romania.

Theater

Temenan, yen sampeyan ora nganggo basa Romania, sampeyan tanggung jawab kanggo ndeleng téater langsung, nanging Bucharest minangka kutha teater pertama, kanthi kalori teater sing dibandhingake karo kepala-kepala negara Eropa liyane. Elinga kanggo produksi play klasik sing sampeyan wis ngerti: kualitas tumindak mesthi bakal migunani. Antarane teater sing paling misuwur ing kutha yaiku Teater Nasional, Teatrul Bulandra (rong tahap ing rong lokasi sing beda ing Central Bucharest), lan Odeon, nanging ana setengah rolas liyane sing apik sing kalebu sawetara apik banget.

Apa sing kudu dituku

Toko merek utama lan butik upscale sing konsentrasi ing dalan utama saka Piaţa Romană nganti Piaţa Unirii lan ing dalan-dalan cilik sing cedhak karo boulevard iki, nanging uga ing Calea Victoriei, ing Calea Dorobanţilor (ing antarane Blvd. Iancu de Hunedoara lan Piaţa Dorobanţilor) utawa ing bagean Calea Moşilor antarane Blvd. Carol I lan Piaţa Obor.

Shopping Malls

Ing taun kepungkur, akeh pusat blanja modern sing tuwuh ing kutha iki, yaiku salah sawijining sing paling populer:

Băneasa Shopping City, Soseaua București-Ploiești 42D. Mon-Sun: 10: 00 nganti 22: 00.

AFI Palace Cotroceni, Bulevardul Vasile Milea 4, District 6. Mon-Sun: 10: 00 nganti 23: 30.

Promenada, Calea Floreasca 246B, Distrik 1. Mon-Sun: 10: 00 nganti 22: 00

Plaza Romania, Bd. Timişoara nr. 26,

Pusat Blanja Unirea, Pariwara Unirii,

Sun Plaza ing distrik 4, Calea Vacaresti, No. 391,

Bucharest Mall, Calea Vitan 55-59 - sing pisanan rampung, ing 1999.

Pusat Liberty ing bagean 5, dibukak 31 ing Oktober 2008

Jolie Ville, str. Erou Iancu Nicolae nr. 103 bis, Voluntari, judetul Ilfov

Luwih akeh pusat blanja ing Bucharest lan tlatah sauntara saiki lagi dibangun utawa ing tahap perencanaan digawe

liyane

Thomas Antik, Str. Covaci 19 (wilayah Lipscani). Toko antik sing apik. Kanthi koleksi barang antik sing akeh lan ing endi bisa uga omben-omben ing swasana unik iki.

Leonidas Universitate (Coklat Belgia), Strada Doamnei 27. Mon-Fri: 10: 00 - 20: 00 Sat: 11: 00 - 15: 00. Toko coklat sing terkenal, kanggo wong sing duwe untu manis. Panggonane caket karo pusat sejarah sing lawas. Dheweke uga ngladeni es krim Ben & Jerry.

Pasar Obor (Piața Obor), (Wétan metro Obor). Pasar ing kutha paling gedhe ing kutha, kalebu sawetara blok kutha lan uga akeh toko kelas kerja liyane ing saubengé. Umume, nanging ora eksklusif panganan. Modernisasi ing 2010, nanging isih duwe akeh karakter.

Ruangan Uwal Bucuresti (Ruangan 911 Uwal), (Tengah Bucharest Piata Unirii). Yen sampeyan pengin seneng-seneng ing tengah kutha minggat ngilangi pikirane ing papan kerja uwal saka ruangan karo ruangan uwal 911 yaiku papan sing kudu ditindakake

Zestre. Sandhangan, aksesoris lan perhiasan lokal sing nggabungake motif rapi tradisional tangan nganggo klambi kutha lan perhiasan kayu.

BestRide. Off peralatan peralatan kanggo mobil, terus tuku.

TopDivers. Penguburan, pergolas, sistem bayangan

SuperToys.ro. Mainan kanggo bocah-bocah

Apa sing arep dipangan

Harga umume pindhah menyang ngendi wae saka € 5-7 menyang € 30-40 kanggo dhaharan paling mewah kanggo menu wong siji sing kalebu mangan (umume papan nawakake menu 5-7 Euros sing kalebu Entree, Dish Main lan Dessert utawa minuman ) lan ngombe sing alus. Panganan cepet banget sing paling populer, ora ana Shaorma, kanthi atusan papan sing adol ing meh kabeh alun-alun, Alun-alun utawa Malangan. Objektif, papan sing paling populer karo wong Roman yaiku Dristor Kebap, Calif utawa Dines.

Masakan, sampeyan bisa nemokake akeh panggonan sing nawakake masakan Romania utawa masakan liyane, utamane Turki (Divan, Saray, Sultan), Italia (Trattoria Verdi, Trattoria Il Calcio) lan masakan Prancis (Bakery Prancis, Bon), nanging uga wong Tionghoa (Peking) Bebek, 5 Elemente), Spanyol (Alioli), India (Kumar's Agra Palace, Taj), Yunani, Jepang (Zen Sushi).

Tetep aman

Bus aman, nanging nggunakake pangerten umum, lan lebokake barang ing kanthong internal, supaya 100% manawa.

Yen sampeyan milih taksi biasa tinimbang nggunakake aplikasi kayata Uber utawa Taxify, kudu eling sawetara taksi iki bisa dioperasi dening wong lanang sing ngenteni korban sing ora dipercaya. Iki pancen bener kanggo taksi ing sekitar Gara de Nord sing dadi kanca sengaja nyoba narik mobil sampeyan kaya ngono. Yen bisa, supaya njupuk taksi saka Gara de Nord kajaba sampeyan ora kenal karo operator taksi ing kana. Siji aturan jempol yaiku bareng karo pembalap taksi sing sepuh, amarga dheweke bakal luwih ati-ati lan mung nyoba njaluk rada ekstra saka sampeyan yen padha scam sampeyan, ora kaya driver enom sing bakal nuntut biaya perjalanan kaping 3-5 mesthine, bisa uga pratelan meter ora bisa digunakake, lan bisa nyoba taktik intimidasi supaya bisa mbayar.

Prostitusi ora sah kaya sing njaluk. Ati-ati banget lan aja nrima tawaran, utamane saka perantara sing "ngerti papan" (pimp, driver mendhoan, lan liya-liyane.) Amarga bocah-bocah wadon asring dipaksa lan yen sampeyan kejiret, sampeyan bakal didakwa karo tindak pidana. marang perdagangan manungsa sing biasane ana ing ukara pakunjaran. Iki uga ditrapake kanggo pirang-pirang parase urut erotis sing wis dibukak ing taun-taun kepungkur.

Ati-ati banget babagan pitulung sing ora njaluk bantuan dening wong sing liwat, sanajan padha duwe basa Inggris sing apik. Utamane yen wong liyo nawakake sampeyan ngiringi sampeyan menyang asrama utawa hotel ing taksi kanggo nuduhake cara, mandheg langsung. Dheweke asring kerja bareng karo driver taksi sing ora dilisensi sing bakal nyoba ngrusak sampeyan, nyelehake sampeyan ing lokasi sing salah (lan remot) nalika njaluk pambayaran sing gedhe, utawa sing mung bakal nyolong bagasi sampeyan. Penipuan umume kanggo wong liya ngandhani manawa papan sing ora aman, lan ngarahake sampeyan menyang "pemerintah" resmi utawa "siswa" sing didorong rakan-rakan. Banjur bakal ndorong sampeyan menyang lokasi terpencil, lan njaluk dhuwit akeh, bisa uga ngancam sampeyan kanthi panganiaya yen ora netepi.

Ati-ati ati-ati nalika pesawat utawa ninggalake sepur. Scamsters wis dikenal kanggo nyamar penumpang liyane, lan mlebu couchette utawa pondhok turu ing sepur nalika wong sing sopan ngenteni ing njaba, banjur nyolong saka koper. Nalika njaluk pitulung babagan sepur pesawat, mung urusan karo konduktor lan yen ana wong sing njaluk informasi, njaluk supaya bisa ndeleng ID.

Sanajan statistika, Bucharest minangka salah sawijining kepala kutha sing luwih aman ing Eropa, kekerasan dudu pemandangan sing umum ing wilayah tartamtu, menyang warga lokal utawa menyang wong sing duwe wong manca (wong minoritas, wong sing ora duwe panggonan, lan liya-liyane). , utamane gampang banget, utamane sing main musik etnik. Nanging, mung ngindhari konflik, utamane karo wong sing duwe udhara "duwe papan" utawa tampilan mafioso bakal nyuda kemungkinan sampeyan meh nul.

Kaya dene kutha-kutha gedhe liyane, mlaku-mlaku ing wayah wengi ora aman ing sawetara wilayah kaya Pantelimon, Ferentari, Giulesti, lan wilayah Gara de Nord. Yen sampeyan kudu ngumbara menyang lingkungan kasebut, luwih aman kanggo mendhoan.

Tingkat angkara sithik, nanging wong sing lelungan kudu terus ati-ati. Serangan ganas banget sithik, nanging yen diserang wae, "Ajutor!". Pancen angel banget kanggo sapa wae kanggo nyingkirake tumindak angkara sing ganas amarga kabeh wis dikepaki kanthi rapet, ana swara banter bakal narik kawigaten. Iki sejatine kutha sing ora turu. Sampeyan bakal bisa nemokake wong metu lan ing kabeh jam ing umume bagean kutha. Wong polisi cukup ramah lan umume bocah enom nganggo basa Inggris, dadi sampeyan bisa takon arah. Yen sampeyan kudu nglaporake tindak kriminal menyang polisi, aja ragu lan nerusake menyang kantor polisi sing paling cedhak. Dheweke bakal asring nulungi babagan sing paling apik.

Siji-sijine kudu ati-ati kaya wong sing mlaku. Pembalap bisa uga ora bisa dianggep. Aja nganggep mobil bakal mandheg sampeyan kanthi lampu abang utawa mlaku. Nanging, ora kaya negara-negara Eropa, para driver kudu mandheg kanggo para pejalan kaki ing persilangan. Sampeyan duwe hak cara minangka wong mlaku.

Wisata dina saka Bucharest

Snagov iku sawijining kutha cilik 20 km sisih lor Bucharest, lan cepet-cepet lunga saka kutha amarga akeh warga lokal, kanthi tlaga lan pesisir sing gedhe. Dolan maring biara cilik ing pulau ing tengah tlaga, ing kuburan Vlad III dumunung (luwih dikenal minangka Dracula utawa Vlad The Impaler). (Elinga yen rute saka dalan gedhe menyang biara ora apik banget mlebu lan cukup angel mlebu, lan sampeyan kudu nyabrang jembatan pejalan kaki)

Mogoşoaia isih sawijining kutha cilik sing cedhak karo Bucharest (5 km), nampilake istana abad 17 sing pungkasan ing gaya Brâncovenesc unik.

Târgovişte dumunung ing 78 km North-West ibukutha Romania lan gampang diakses nganggo bis sepur utawa minibus. Iki minangka ibukutha sisih kidul saiki Romania disebut Wallachia utawa Negara Roman ing awal abad 15th lan 1714. Objek wisata utama kutha kasebut yaiku museum terbuka terbuka "Pengadilan Tinggi", nyatane, sisa-sisa pengadilan utama abad pertengahan iki saka Targoviste saka ngendi Vlad Țepeș (Dracula) sing misuwur dadi pamrentah, mantan Dasar Militeri yaiku Ceauşescu nglampahi jabatane. dina pungkasan wiwit 22end nganti 25 tanggal Desember 1989 nalika dheweke diadili, disalahké lan diukum ing papan sing padha, lan luwih saka gereja 20 paling gedhe ing abad 17th lan 18th nanging sawetara sing wis tuwa kaya abad 15th.

Buşteni golek trip menyang kutha cilik kita saka Lembah Prahova kanthi kereta api, angkat angkat Gondola lan ndeleng gunung Omu, The Babele utawa Sphinx sing digawe-Alam sing misuwur.

Sinaia gampang katon minangka perjalanan sedina saka Bucharest (njupuk sepur minangka pilihan sing disaranake). Aja kantun Benteng Peleş sing ayu.

Constanta yaiku 3.5 jam kanthi biaya 55 RON. Bus lunga saben menit 45 nalika musim panas lan sawetara bus nawakake sambungan WiFi. Stasiun iki dumunung ing cedhak Gara de Nord ing persimpangan Strada Mircea Vulcanescu & Bulevardul Dinicu Golescu.

Sofia yaiku babagan jam 11 kanthi Sepur. Ana Sepur sing ninggalake Gara de Nord ing 23: 15 udakara 120RON kanggo Seating lan sekitar 170RON kanggo Courchette.

Istanbul yaiku babagan jam 12 kanthi Bus. Ana sawetara bis (langsung) saben dina saben dina, dioperasekake Toros, Murat, Oz Ortadogu lan Star. Tiket bisa dituku kira-kira 160RON kanthi cara siji. Ing wulan musim panas, ana uga sepur langsung ing Istanbul.

Situs web pariwisata resmi ing Bucharest

Kanggo informasi luwih lengkap, bukak situs web pamrentah resmi:

Watch video babagan Bucharest

Kiriman Instagram saka pangguna liyane

Instagram ora ngasilake 200.

Book trip

Tiket kanggo pengalaman sing luar biasa

Yen sampeyan pengin kita nggawe Kirim Blog babagan papan sing paling disenengi,
kirim pesen menyang FaceBook
karo jeneng,
review sampeyan
lan foto,
lan kita bakal nyoba nambah rauh

Tips Wisata Tips -Blog

Tips Wisata Tips

Tips Wisatawan Migunani Mesthekake maca tips lelungan iki sadurunge lunga. Perjalanan lengkap karo keputusan utama - kaya negara sing bakal dikunjungi, sepira wektu, lan kapan mandheg nunggu lan pungkasane nggawe keputusan sing penting kanggo menehi tiket tiket. Ing ngisor iki sawetara tips sing gampang kanggo ngrampungake dalan sabanjure […]